Van Leo Schrama staan mooie oude voetbalverhalen op de site “Voetbal in de Bollenstreek.” Zo ook een verhaal over de geweldige ontknoping in een degradatiethriller, waarbij het Goudse GSV, FC Lisse én SJC betrokken waren. Die ploegen waren in het seizoen 1983-1984 ex aequo onderaan geëindigd in de Tweede Klasse en onderlinge wedstrijden moesten uitmaken wie met VELO naar de Derde Divisie zou afzakken. SJC ging tegen GSV al direct de bietenbrug op. Toen GSV in Lisse ook nog een gelijkspel wegsleepte, kwam alles aan op de wedstrijd tussen SJC en FC Lisse aan de Lageweg in Noordwijk. We schrijven dinsdagavond 12 juni 1984.

Ben van de Zalm scoorde na 20 minuten de 1-0 voor SJC en die stand bleef tot in de 90e minuut (de negentigste minuut!!) op het bord staan. Toen maakte de Lissenaren gelijk, wat impliceerde dat SJC daarmee onherroepelijk kwam te degraderen. Maar het kwam onwaarschijnlijkerwijze toch nog goed: in de 95e minuut stuiterde een voorzet van Oscar Alkemade via het hoofd van Jaap Smit in het Lissense doel. Twee-één en daarmee behoud voor SJC in de Tweede Klasse. Dat Lisse in de 97e minuut nogmaals scoorde was één ding. Dat die goal terecht werd afgekeurd een tweede.

Trainer Arie Duindam van SJC sprak na afloop van een “Hitchcock-scenario”. De trainer van Lisse was boos over het harde spel van SJC, over de het tijdrekken van SJC en over de scheids, die daar niet of onvoldoende tegen op trad.

Voorlopig zal er weinig ruimte zijn voor revanche van Lisse, al hoewel ‘revanche’: de club werd afgelopen zaterdag kampioen van de Derde Divisie en zal volgend seizoen niet SJC, maar die roodwitte Noordwijkse club tegenkomen. De zwartwitte zal het nog minstens een seizoen moeten stellen in de Hoofdklasse A.