De ‘groeten’ hadden overal vandaan kunnen komen: op de kaart was wat wit opengehouden voor het invullen van een relevante plaatsnaam, in dit geval – een beetje slordig en vlekkerig – was Noordwijk de plaats van afzenderij.

De afbeelding betreft vrolijk volk in een zogenoemde ‘Jan Plezier’: een vierwielig landelijk rijtuig met koetsiersbok, voorzien van een los winterdak. De passagiersbanken waren in langsrichting geplaatst en de hele brik was geschikt voor zowel dubbel- als meerspan paarden. In Noordwijk beschikte de firma Beuk over zo’n ding, geel en zwart geverfd. Naar verluidt moeten mijn grootouders er gebruik van hebben gemaakt bij gelegenheid van hun zoveel jarig huwelijk, waarbij alle bruiloftsgasten werden meegevoerd op een ritje door de streek. Eveneens ‘naar verluidt’, moeten enkele ooms, beneveld van de jenever, ruzie hebben gekregen en gingen ze rollebollend door de bak.

De ‘Jan Plezier’ van Beuk werd ook direct na de bevrijding in mei 1945 gebruikt om zogenoemde ‘moffenmeiden’ op te halen en ze gevankelijk weg te voeren naar het Sint Jeroensgesticht, alwaar ze werden kaal geschoren. Ook toen: veel ‘jan’ en weinig ‘plezier’.