Drie jaar geleden besteedde ik aandacht aan het vervallen grafmonument van niet de minste der Noordwijkers: Otto Johannes Schreuders. De W.H. van Konijnenburg Stichting heeft onder de bezielende leiding van Ton Schild het initiatief genomen om het steeds verder wegroestende hekwerk van het graf van Schreuders te herstellen. Daarbij is het weer zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Het resultaat hiervan is te bewonderen op de Algemene Begraafplaats aan de Oude Zeeweg.

Schreuders was in de 19e eeuw een belangrijk man in Noordwijk en behoorde tot de maatschappelijke bovenlaag van het dorp. In 1861 startte hij een kostschool die uitgroeide tot een belangrijk instituut in de gemeente. Na zijn overlijden in 1886 werd door de graaf Van Limburg Stirum en twee oud leerlingen jonkheer mr. J. Boreel van Hogelanden en jonkheer mr. M.J. Pauw van Wieldrecht, geld bijeen gehaald om een gedenkteken op zijn graf te plaatsen.

Het ontwerp en de vervaardiging van het grafmonument werden overgelaten aan de beeldhouwer E.A.F. Bourgonjon en de architect A. Mialaret. Beiden werkten voor of hadden banden met het beroemde atelier Cuypers-Stoltzenberg in Roermond. Met name van Bourgonjon is bekend dat hij veel kunstwerken in beroemde bouwwerken heeft gemaakt, zoals het Rijksmuseum, en in de stallen van Paleis Het Loo (txt Gemeente Noordwijk).