In januari 1979 werden enkele schilderijen gestolen uit café De Grent. En niet zo maar schilderijen: het waren werken van Ludolph Berkemeier, Leo Klein Diepold en Daniël Noteboom. Noordwijkse schilders, gejat uit een Noordwijkse kroeg. Eigenaar Van Hese had blijkbaar een privé-collectie van deze Noordwijkse meesters, maar hij had vergeten ze te verzekeren, sterker nog: hij had er – jammer genoeg – niet eens foto’s van gemaakt. Zo weten we niet om welke schilderijen het precies ging (en ook niet of ze misschien later ooit zijn opgedoken). Hoe Van Hese op het onzalige idee gekomen was de schilderijen in een publiek café op te hangen is mij een raadsel. Als hij dan toch een openbare bewaarplaats zocht, had hij zich beter kunnen wenden tot Museum Noordwijk. Maar ja.

Wie weet er meer over deze schilderijen?