Als winnaar van de Jan Kloosprijs 2014 kan ik nooit voorbijgaan aan een ‘Kloos-bericht’ dat ik toevallig tegenkom. Zoals deze kaart uit 1902.

‘De Late Bakker’ Jan Kloos en zijn vrouw Maria Ammeraal kregen 7 kinderen, van wie 5 meiden en 2 jongens. Maria Kloos (1888-1930) was de oudste, na haar volgden in eerste instantie Neeltje (1889-1961) en Clazien (1891-1962). En dat had je vervolgens nog Adriana (1895-1980) en Aleida (maar die stierf al op éénjarige leeftijd.

Bovenstaande kaart was gericht aan Neeltje en afkomstig ‘van uw zuster Mietje’. Gelet op het parmantige handschrift vermoed ik dat Mietje een koosnaam was van Maria, de oudste van het stel. Die was toen 14 jaar en de kaart moet een grapje geweest zijn: de kaart van Noordwijk aan Zee werd zowel in Noordwijk aan Zee als in Noordwijk Binnen afgestempeld, respectievelijk op 1 juli 1902 vóór twaalven en op 2 juli 1902 na twaalven. Hattie er toch maar mooi een dag over gedaan om van Zee naar Binnen te komen. Ongetwijfeld tot genoegen van Neeltje én Mietje.

Neeltje was overigens een popi meid: ze kreeg dik een jaar later opnieuw een kaart: dit keer van Noordwijk Binnen en dit keer van ene N. (Nicolaas?) Barnhoorn (er moet een familiair lijntje zijn tussen deze Neeltje en deze Nicolaas, maar ik ben er nog niet uit welk lijntje):