Pieter van Beelen (1898-1990) was de zoon van pensionhouder (en reder) Willem van Beelen en Johanna Marbus. De zee waarop hij vanaf zijn vroegste jeugd uitkeek moet een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem hebben uitgeoefend, want hij kwam al snel terecht op de Kweekschool voor de Zeevaart in Amsterdam en voer van daar het zeegat uit.

Hij zou een zekere mate van beroemdheid verwerven toen hij als eerste stuurman van de ss Pennland (v/h de ss Pittsburgh) het commando moest overnemen tijdens een evacuatiepoging van geallieerde troepen bij Griekenland in 1941. De Pennland voer onder de vlag van de Holland-Amerika Lijn, maar was gevorderd door de Britse autoriteiten en de kapitein raakte gewond bij een beschieting van het schip door de Duitse Luftwaffe. Van Beelen wist alle opvarenden te evacueren en ging zelf als laatste van boord, voordat de ss Pennland in de golven verdween. Hij kreeg later in de oorlog, in Londen, nog een onderscheiding voor dit huzarenstukje uit handen van Koningin Wilhelmina herself.

Voor zo ver bekend bleef Pieter van Beelen als kapitein in dienst van de Holland-Amerika Lijn. Hij woonde in New York samen met zijn (van oorsprong Britse) vrouw Sybil Grace Alexander. Hij stierf daar in 1990. Sybil stierf zeven jaar later in Delray Beach, Florida.     

De ss Pennland v/h de ss Pittsburgh