De schilder Jan Toorop (1858-1928) kwam vaak in Katwijk, maar van daaruit zat hij dicht aan tegen de intellectuelenkliek uit Noordwijk, in het bijzonder Albert Verwey. Zo leerde hij ook onder andere Henriëtte Roland Holst kennen, die wel onder de indruk was van Jan. Bovenstaand beeld – “Liggend Meisje in de Duinen bij Noordwijk aan Zee” – maakte hij tijdens één van zijn verblijven in de opkomende badplaats. Wie het meisje was, weet ik niet. Mogelijk een dienstmeid van Verwey. Of zomaar een deerne uit Noordwijk aan Zee. Het is in ieder geval één van de mooiste kunstwerken die ik van Noordwijk ken.

Het werk is opgemaakt in krijt en potlood. Het maakt deel uit van de vaste collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Eerder heb ik wel eens een poging gewaagd te bepalen wáár precies het meisje lag. Klik hier.