Ik kom drie foto’s tegen van kinderen op de kleuterschool en op alle drie de foto’s staan – om en nabij – jaargenoten met wie ik later op de RK Jongensschool in dezelfde klas kwam te zitten. Met de jongens op de foto dan, de meisjes werden elders geschoold, doorgaans bij de nonnen aan de Bronckhorststraat.

Goed ik vind mezelve terug op de bovenste foto op de tweede rij van onderen links tussen Ruud Westgeest en Kees Zuidhoek in. Andere mij nog bekenden op de foto Niek Duindam, Peter van Kampen, Jan Wijnands, Frans Heere, Wim Augustinus, Dorée de Graaf, William Hogenelst, John Hermans, en verder nog meisjes Van Rijn, Hoogeveen, De Krook, en jongens Vink, Van Nobelen, Mourits, Molenkamp, Groen, Warmenhoven, Geerlings en Van der Zalm (ff voor het vaderland weg).

De foto hierboven moet uit dezelfde tijd dateren, want ook hier jongens met wie ik op de lagere school in dezelfde klas kwam te zitten: Klein Gunnewiek, Hermans, Alkemade, Steenvoorden (2x), Plug en Groenewoud.

En dan de foto hierboven: ook daarop weer jongens van mijn leeftijd: Onderwater, Mornout, Van der Mey, Steenvoorden, Verhagen en Van der Sluis.

Als het allemaal klopt en al deze kinderen waren tijd- , zo niet jaargenoten van elkaar, dan gaat het bij elkaar opgeteld om 117 kinderen. En dan hebben we het nog maar alleen over katholieke kinderen en over kinderen alleen uit Noordwijk Binnen. En grofweg alleen over de geboortejaren 1951 en 1952.

Kortom: de foto’s zijn het levende bewijs van de onthutsende babyboom, die na de oorlog loskwam. Ouders waren al vóór de oorlog verloofd, maar trouwden toch maar even niet in benarde tijden. En na de oorlog moest er eerst een huis gevonden worden, voordat ze aan kinderen begonnen.

De babyboom kwam al iets eerder op gang – ik schat in 1949 – maar in de jaren 1950 t/m 1955 sloegen de grafieken bij wijze van spreken rood uit. Bovenstaande foto’s getuigen ervan.