Ik kom op marktplaats dit boekje tegen van mijn oude geschiedenisleraar Gerard de Lange, die in zijn familiegeschiedenis gedoken is. “Op de Lange Baan, kroniek van een familie De Lange” begint ergens in de 18e eeuw in de Purmer (mijn familie kwam uit de aanpalende polder de Beemster). Maar de De Langes hadden ook een tak die in Noordwijk wortel schoot: Jan de Lange (1875-1971) was van deze tak de stamvader, de grootvader van Gerard. Deze Jan de Lange vestigde zich omstreeks 1900 in Noordwijk als smid en rijwielhandelaar en zijn zoon Jaap zette de rijwielhandel voort. Jan werd in de volksmond ook wel ‘Delano genoemd, wat stond voor “DE LAnge NOordwijk.” Er staat me bij dat Jaap zich ook nog verdienstelijk heeft gemaakt als motorcoureur, maar dat zal ik in het boekje na moeten lezen. Er was een andere zoon, Arie, die gedurende enkele jaren op stijlvolle wijze het doel van SJC verdedigde. Dat laatste hoef ik niet na te lezen: ik heb Arie vaak genoeg naar de bovenhoek zien zweven.

Ik ga achter het boekje aan.