Het was een ontwerp voor een Kurhaus in Noordwijk aan Zee. De Amsterdamse (stads-)architect A.W. Weismann dong met dit ontwerp mee in een concours dat was uitgeschreven voor een bedoeld Kurhaus en hij won. Daarbij versloeg hij andere architecten zoals Berlage en Jesse. Maar zijn ontwerp werd maar voor een deel gerealiseerd. Vrijwel alle inzenders waren met hun ontwerpen schromelijk over alle grenzen van het budget heen gegaan en de Noordwijkers wilden best een beetje verbeelding aan de dag leggen, maar geen extra centen.

Enfin, een tekening van het oorspronkelijke ontwerp werd door Weismann gretig op posterformaat gepubliceerd in De Opmerker van 3 november 1883 als een soort bijlage (zoals een elftalfoto vroeger bij de Nieuwe Revue).

Zoals op de tekening, zo had het eigenlijk allemaal moeten worden. Later zou het Kurhaus “Huis ter Duin” gaan heten.