Ik kan behalve dit knipsel helemaal niets terugvinden over dit gebeuren: een Engelse vliegboot die op 2 oktober van een onbestemd jaar blijkbaar een niet voorziene landing moest maken nabij Noordwijk aan Zee. Wie weet er meer van te vertellen?

NOTA BENE Met dank aan Koen ben ik er achter dat het vliegtuig begin oktober 1918 – dus kort voor het einde van WO I – een noodlanding moest maken bij Noordwijk. In de kranten werd gewag gemaakt van een Frans toestel, maar uiteindelijk bleken er 2 Engelsen en 3 Canadezen in te zitten. Om toch vooral maar iedere vorm van neutraliteit te bewaren, werden de inzittenden geïnterneerd. Het vliegtuig werd op een platte kar door 6 paarden naar IJmuiden gesleept, vanwaar het ding over zee naar Texel ging, waar een militair vliegveld was.

De vliegboot die bij Noordwijk strandde was een Curtiss NC-6, gebouwd door de Amerikaan Glenn Curtiss.

Het toestel was in feite een doorontwikkeling van de Curtiss NC-4, een al even mooi vliegtuig als de NC-6. Maar of ze nou zo handig waren in tijden van oorlog…. Mais soit: je kon er in ieder geval mee in Noordwijk komen.