Mijn grootvader ging op latere leeftijd altijd naar Joop van Houten als het karige haar op zijn schedel een beetje wilde fatsoeneren. Niet omdat Joop de beste kapper van Noordwijk was, maar simpelweg omdat diens zaak in de Molenstraat het dichtst bij was. Binnendijk in de Bronckhorststraat was nóg dichterbij, maar Binnendijk was protestant en je kon volgens opa je katholieke haar niet door een protestantse kapper laten behandelen.

Joop van Houten was een ontzettend aardige, altijd opgewekte man. Maar als kapper leek hij mij levensgevaarlijk. Er kon niemand in de Molenstraat voorbij rijden of lopen, of Joop kreeg hem of haar in de gaten en zwaaide uitbundig met schaar en kam nog in de handen. Het leek er soms op dat hij meer naar buiten keek dan dat hij aandacht had voor de klant die onder zijn handen beefde. Ik was er al vroeg van overtuigd dat Joop van Houten ´blind´ kon knippen, zoals een secretaresse ´blind´ kon typen.

Sommigen dachten dat het resultaat van zijn werkzaamheden om die reden nooit de schoonheidsprijs kon verdienen. Maar zijn vaste klanten gaven er niet om. Die mochten Joop veuls te graag (foto met dank aan John op JBEEN)