De brief ging in december 1940 van de Van den Berghstichting in Noordwijk naar Maasoord in Poortugaal, beide inrichtingen voor geestelijk gehandicapten. In beide huizen werden in de Tweede Wereldoorlog veel inspanningen geleverd om met name Joodse patiënten verborgen te houden voor de Teutoonse bezetter, iets wat jammer genoeg slechts ten dele lukte. Directeur Jacob Jüch en technisch medewerkerJohannes Molengraaf van de Van den Berghstichting moesten hun pogingen uiteindelijk met de dood bekopen.

De brief  zal daar niet over zijn gegaan, want in 1940 leek de Jodenvervolging nog ver weg. Hoe dan ook is en was er dat bandje van die gezamenlijke oorlogsgeschiedenis.

Mooi is dat de brief is gefrankeerd met kinderzegels (van 1940), want de meeste Joodse bewoners waar het in beide inrichtingen om ging waren kinderen.