s3

Waar Teunis Hasper vandaan kwam is niet helemaal helder. Waarschijnlijk werd hij geadopteerd (‘geëcht’) door broodbakker Hendrik Hasper en diens eega Geertje de Bes. Zo staat het tenminste opgetekend door Hans Montanus in zijn onovertroffen genealogische zoekmachine. Voluit staat er het volgende:

  • Teunis HASPER, chauffeur, kok, geb. Noordwijk 11‑04‑1900, geëcht in 1902 door Hendrik Hasper, overl. Noordwijk 11‑03‑1959 op 58-jarige leeftijd, zn. van Hendrik HASPER, broodbakker, en Geertje de BES.
  • Tr. op 27-jarige leeftijd Noordwijk 04‑08‑1927 Jacomina HOEK, 21 jaar oud, geb. Noordwijk 13‑10‑1905, overl. Noordwijk 10‑01‑1993 op 87-jarige leeftijd, dr. van Engel HOEK (de Dienstman), visser, arbeider, besteller, opperman, kruier bij de tram, en Sientje van der NIET (Sien Poppetje/ Sientje van Liezebeth).

Teunis Hasper kreeg bij zijn overlijden in 1959 een waardige rouwadvertentie van Huis ter Duin, de plek waar hij blijkbaar werkzaam was als chauffeur of kok. Sommige bronnen zeggen dat Teunis portier was bij Huis ter Duin (“portier c’est mourier un peu”). Hij was in elk geval medeoprichter van de postzegelclub in Noordwijk.

Maar waarom Teunis het meest herdacht moet worden – ik schreef er al eens eerder over –  is zijn rol bij het Grote Spoorweg Ongeluk van 9 september 1926 bij De Vink in Voorschoten. Teunis bevond zich in die trein, bleef gelukkig ongedeerd en schroomde niet om onmiddellijk mee te helpen bij het bergen van doden en gewonden. Teunis Hasper was – kortom – een held.

s4