s1.jpg

De roman ‘Vloed’ van Susan Smit is misschien wel de meest ‘Noordwijkse’ roman die ooit geschreven is. Met allerhande levensechte personen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noordwijk rond 1900. Het verhaal is grotendeels opgehangen aan het leven van Adriana van Konijnenburg, dochter van Willem van Konijnenburg, één van de eerste hoteliers aan zee, die met de oude Tappenbecks van Huis ter Duin misschien wel de definitieve push gegeven heeft aan de badplaats Noordwijk. Adriana laat zich schaken door een lokaal werkzame ober, die een ondergeschoven zoon van Koning Willem III zou zijn. Ook Henriëtte (Roland Holst-) Van der Schalk en Albert Verwey komen voorbij.

Enfin. Het boek verscheen in 2010. Ik weet niet hoeveel exemplaren van het boek inmiddels zijn gedrukt (op één van de exemplaren wordt gerept van 50.000). Maar feit is dat al die drukken en herdrukken gepaard gingen met wisselende omslagen, inmiddels zes in getal.

Van al die omslagen is die van de eerste druk (links bovenaan) de enige die appelleert aan Noordwijk en ook aan de sfeer van het boek.