vvvv.jpg

In het Dordrechts Museum staat momenteel een aardige tentoonstelling over het werk van de Haarlemse schilder Kees Verwey. Dit onder de titel “Kees Verwey en zijn Idolen.” Verwey was een neefje van Albert Verwey en die familierelatie komt ook terug in een aantal schilderijen die in Dordrecht aan de schaars verlichte paarse wanden hangen. Kees Verwey kwam als jongen al vaak bij zijn oom Albert in de Villa Nova in Noordwijk aan Zee. Het moeten inspirerende bezoeken zijn geweest voor de jonge Kees.

IMG_2405

Tegelijk bieden zijn ervaringen een inkijkje van de schilderijen die zomaar in het Noordwijk van die dagen aan de muren hingen. We hebben al eerder gezien dat er bij de Verwey’s een heuse Jac. van Looy aan de schoorsteenmantel hing. Maar in de Villa Nova hing bijvoorbeeld ook onderstaand schilderij van Alberts vrouw, Kitty van Vlo(o)ten, de tante van Kees, geschilderd door George Hendrik Breitner:

IMG_2407

En bij de schoonmoeder van Albert Verwey, woonachtig in de Villa Liesbeth, een stukkie verderop aan de Prins Hendrikweg, hing onderstaand schilderij van Floris Verster:

IMG_2410

Overigens onderhield Kees Verwey een jarenlange vriendschap met die andere Noordwijkse kunstenaar, Charlotte van Pallandt. Ook haar portret, geschilderd door Verwey, hangt in Dordrecht:

chaaaa