veth1.jpeg

Bovenstaand portretten van Albert Verwey zijn van de hand van de van geboorte Dordtse schilder Jan (Pieter) Veth (1864 – 1925).  Veth verkeerde vrij intensief in de kringen rond Albert Verwey en portretteerde hem dan ook – bij mijn weten – tot twee maal toe.

Jan Veth was ook nauw bevriend met een andere ‘Noordwijker’, de Duitse schilder Max Liebermann. Het Dordrechts Museum wijdt volgend jaar een speciale tentoonstelling aan Jan Veth, waarbij zijn vriendschap met Liebermann centraal staat. Momenteel neemt het museum alvast een voorschot op die tentoonstelling met het tonen van een tweetal schilderijen: links een (befaamd)  zelfportret van Liebermann, rechts Liebermann zoals geschilderd door Veth.

IMG_2416

Overigens was het niet zo dat beide schilders elkaar via Verwey in Noordwijk hebben leren kennen. Ze hadden elkaar leren kennen in Laren en het schilderij van Veth dateert van 1904, één jaar voordat Liebermann zich voor het eerst in Noordwijk liet zien.