pl.jpg

The New York Public Library is  één van de mooiste bibliotheken die ik ken, vooral de hoofdvestiging op 5th Avenue in New York. Een snelle scan door hun boekenbezit, googelend op ‘Noordwijk’ leert dat er veel wetenschappelijke publicaties zijn, die of te maken hebben met ESTEC/ESA, of met wetenschappelijke congressen die toevallig in Noordwijk gehouden werden.

Als je gaat filteren op boeken die echt iets met Noordwijk van doen hebben, kom je op bovenstaand, nogal schamel lijstje. Grappig genoeg is mevrouw M.A.M. Ruygrok met twee publicaties goed vertegenwoordigd. Dat het niet om een oud lijstje gaat  blijkt uit het feit dat het vrij recente boek van Jan-Willem van der Braak over zijn – bijna – naamgenoot uit Noordwijk ook aan 5th Avenue aanwezig is.

Overigens heeft de NYPL een dependance, een stukkie verder op in het Lincoln Center. Daar – in the dance collection – bevinden zich vrijwel alle brieven en kaarten die Isadora Duncan vanuit Noordwijk schreef aan haar geliefde Edward Gordon Craig in 1906. Ik heb jaren geleden het ontroerende genoegen mogen smaken om door de originele heen te bladeren en de enveloppen in mijn handen te hebben met het poststempel Noordwijk er op.

New York is ver weg en toch ook weer dichtbij.