krier

De Luxemburgse architect Léon Krier stelde in 2002 een masterplan op voor Noordwijk aan Zee, onder het motto: “Terug naar de grandeur van vroeger.” Het Reformatorisch Dagblad van die dagen schreef: “Het masterplan voorziet onder andere in bebouwing van het nu nog lege Palaceplein, delen van de Wilhemina Boulevard, het Vuurtorenplein, de Noordduinen en het Wantveld. Op de verschillende locaties moeten appartementencomplexen en andere gebouwen komen met een architectuur die teruggrijpt op de vroegere bouwwerken in Noordwijk. Geen moderne, grote complexen, maar charmante gebouwen en landhuizen. Bij de Noordduinen moeten een theatercomplex en een kurhaus komen.”

Palaceplein, Vuurtorenplein, Noordduinen…… Het waren (en zijn) allemaal plekken die ooit (en ongelukkigerwijze) in eigendom zijn verkregen door projectontwikkelaar Ronnie van der Putten.  En daar komt een aap uit en mouw: in tegenstelling tot hetgeen je zou mogen verwachten was de opdracht aan Krier niet afkomstig van de gemeente Noordwijk, maar van ………….. Van der Putten zelf. Jawel.

Laat onverlet dat het plan van Krier behartigenswaardige zaken aan de orde stelt en her en der ook met interessante oplossingen komt. In de recente nieuwbouw vind je ook wel elementen uit het masterplan terug, maar zo lang projectontwikkelaar Van der Putten alleen maar ruzie zoekt met de autoriteiten en weinig ontwikkelt, blijft het allemaal versnipperd, vrees ik.