ssssss
Geboorteakte Zacharias Hoek in de Burgerlijke Stand van Noordwijk 

Zacharias Hoek (Noordwijk Binnen 19 juli 1863 – Bergen op Zoom 20 november 1943) was de oudste zoon van Dirk Hoek, bokkingroker, koopman, visverkoper, en Ibeltje Los. Over zijn jeugd in Noordwijk valt niet zo veel te vertellen, helaas. Zacharias zou zich op de een of andere manier aan zijn milieu ontworstelen en zich ontwikkelen tot een productief architect, vooral nadat hij zich in 1896 associeerde met Johannes Thomas Wouters (1866-1932) in het Bureau Hoek & Wouters. Later – in 1912 – zou ook de befaamde Haagse architect Co Brandes zich als compagnon bij het bureau aansluiten, nadat hij al eerder met Hoek en Wouters had samengewerkt bij specifieke projecten. Het bureau zou overigens niet alleen fungeren als architectenbureau, maar in feite ook als een soort van projectontwikkelingsmaatschappij. Hoek en Wouters bouwden vele villa’s in Wassenaar en Den Haag (Zorgvlied). Hoek zelf bouwde schitterende stadshuizen in neorenaissance stijl in de wijken Duinoord en het Statenkwartier in Den Haag. Ik zou het eens moeten uitzoeken, maar wellicht heb ik zelf in Duinoord in een door hem ontworpen huis gewoond.

Ik kom Zacharias tegen in een schitterend boek dat onlangs over Co Brandes geschreven is (“Co Brandes – Bouwmeester van de Nieuwe Haagse School” van Kees Rouw, NAI010 Uitgevers, 2018). Daarin staat een geweldig weetje, dat ik bij deze graag omhels:

“In datzelfde jaar heeft Zacharias Hoek, die geboren is in Noordwijk Binnen, de assistentie van Co Brandes hard nodig bij zijn eervolle opdracht voor het ontwerpen van het Palace-Hotel in zijn geboorteplaats. Hoek is dan wel de verantwoordelijke architect van het licht zandsteenkleurige  bouwwerk van 72 kamers, pal aan zee, maar ook Co Brandes levert aan het hotel, dat na de nodige vertraging in juni 1912 kan worden geopend, een wezenlijke bijdrage als bouwkundig tekenaar en ontwerper.”

Op mijn harde schijf stond altijd vermeld dat het Palace Hotel was ontworpen door Co Brandes in samenwerking met het Bureau Hoek & Wouters, maar het blijkt dus andersom te zijn: Hoek was de hoofdverantwoordelijke bouwmeester van het schitterende Palazzo en – nog veel mooier – hij was nota bene een echte Noordwijker!

Maar Zacharias was toen al niet meer woonachtig in Noordwijk: hij was naar Den Haag getrokken, waar hij samen met Wouters hun architectenbureau bestierde aan de Waldeck Pyrmontkade. Hij trouwde in 1893 met Johanna van Santen en kreeg met haar 4 kinderen. In 1926 scheidde het echtpaar.

De samenwerking tussen Hoek en Wouters (en Brandes) was toen al lang beëindigd: dat gebeurde al in 1915, maar de naam van het architectenbureau werd wel gehandhaafd door Wouters, die alleen verder ging. De financiële positie van architect Zacharias Hoek was om wat voor reden dan ook niet al te rooskleurig, hij gaat dan ook in 1921 failliet. Zacharias Hoek werd een aantal jaren later opgenomen in een psychiatrische instelling in Bergen op Zoom, waar hij verder verbleef tot aan zijn overlijden in 1943. Misschien dat de eerste symptomen van zijn psychische kwalen zich al in 1915 begonnen te openbaren. Misschien waren die kwalen ook wel de aanleiding voor zijn scheiding in 1926. Zijn voormalige echtgenote Johanna zou in 1928 op 58 jarige leeftijd overlijden te Den Haag.

fffff
Overlijdensakte Zacharias Hoek in de Burgerlijke Stand van Bergen op Zoom

Het Bureau Hoek & Wouters (& Brandes) heeft op vele gebouwen in de regio Wassenaar en Den Haag zijn stempel gedrukt. Eén van de villa’s die onder regie van het bureau tot stand kwamen was de befaamde Villa Maarheeze aan de Rijksstraatweg in Wassenaar. Wie er verantwoordelijk was voor dat ene, met geel vierkant omgeven stukje zijgevel van die villa is niet met zekerheid aan te geven.

ddddee

Datzelfde geldt ook voor dat ene stukje zijgevel van het oude Palace Hotel in Noordwijk:

ssssssssssssssssssssssss

Ik vermoed echter dat het dezelfde hand is geweest van één van de drie meesters. De Villa Maarheeze kwam 2 jaar na het Palace Hotel tot stand.