anp

Afgelopen zaterdag kwamen zo´n honderd boeren in Noordwijk protesteren. Zij dachten wel een miljoenen publiek te kunnen bereiken via het tv-programma Businessclass van Harry Mens dat die dag werd opgenomen in de Hotels van Oranje. Waarom ze nou specifiek aandacht in dat programma vroegen is niet duidelijk: volgens de NOS trekt het programma doorgaans niet meer dan  61.000 kijkers en dat kan je met alle boerenverstand geen ‘miljoenenpubliek’ noemen.

Harry Mens spon er wel garen mee: het was wat hem betreft heel goed voor de kijkcijfers van zijn programma. Hij had die ochtend al 11 journalisten aan de lijn gehad, dat hielp ook. Maar verder begreep hij het zelf ook niet zo goed: “Een provinciehuis bezetten, dat begrijp ik. Daar kan je iets mee bereiken, maar wat bereik je bij mij? Een beetje zendtijd.” Hij relativeerde het boerenbelang nog een beetje verder: “Ze hebben het thuis kennelijk niet naar hun zin op zaterdagmorgen. Wij gingen dan vroeger altijd tennissen, maar ze zijn hier van harte welkom.” En ook: “Dit is goed voor de kijkcijfers, en voor de cliënten die in mijn programma adverteren. Ik zou zeggen: verzin volgende week ook nog wat voor me.”

Het bleef dus een beetje onduidelijk wat de boeren nu uitgerekend aan de boulevard van Noordwijk dachten te bereiken. Maar Harry wist in ieder geval wel wat hij wilde bereiken. Met alle boeren daar met hun trekkers voor de Hotels van Oranje was er maar één aanwezig met een echt boerenverstand: dat was Harry Mens zelf.