qq

De foto is genomen bij gelegenheid van de aanwijzing van de Zuidboulevard tot “Koningin Astrid Boulevard.” Koningin Astrid van België  was op 29 augustus 1935  bij een auto-ongeluk in Zwitserland om het leven gekomen; haar man Koning Leopold was daarbij gewond geraakt. Eerder die zomer was ze nog in Noordwijk geweest om daar haar kinderen Boudewijn en Josephine achter te laten bij burgemeester Van der Mortel: de kinderen zouden er enige tijd vakantie vieren en en passant hun Nederlands kunnen verbeteren (wat volgens mij nooit goed gelukt is). Op 17 augustus 1935 waren de kinderen weer terug in Brussel, twaalf dagen later waren ze hun moeder plotseling kwijt.

Een jaar later, op 19 augustus 1936 herdacht Noordwijk de Belgische Koningin met een naamgeving die er nog steeds wezen mag en in zekere zin ook niet onlogisch was: de Noordboulevard is naar een andere Koningin vernoemd: de Wilhelminaboulevard.

Overigens zijn andere vorsten er een beetje bekaaid van af gekomen: de Emmaweg is nog wel ok. Maar de Julianastraat en de (Prinses) Beatrixstraat doen – met alle respect – weinig recht aan de grootsheid van deze twee koninginnen. En de Willem-Alexanderhof……

NOTA BENE: Ron heeft nog een andere foto van hetzelfde moment. Burgemeester Van Berckel heeft het straatnaambord zojuist onthuld:

ee4.JPG

En er is nog een andere foto, waarvan ik niet meer weet waar of dat ik die vandaan gehaald heb: