piet5

Mijn ome Piet van Dam bestierde een rijwielhandel in de Kerkstraat, waar je naast de aankoop en reparatie van fietsen ook terecht kon voor schaatsen en sportartikelen (waaronder shirts en broeken van SJC). En je kon bij hem trapskelters huren. Hij exploiteerde tevens een hele serie parkeerterreinen, niet alleen in Noordwijk, maar ook aan de Wassenaarse Slag en – als het seizoen daar was – bij de Keukenhof. De parkeerterreinen aan de Golfweg en het Palaceplein waren ook lange tijd zijn deel. Dit alles in de perioden dat men van een parkeermeter nog geen weet had.

In maart 1960 was weer de aanbesteding aan de orde van de parkeerterreinen aan de Golfweg en het Palaceplein. Van Dam zette in op een bedrag van 4353 gulden en 50 centen en haalde daarmee de gunning binnen (ook al omdat hij de enige was die had ingeschreven).

De foto hierboven dateert – schat ik in – van rond 1970 en is genomen op het parkeerterrein aan het Palaceplein. Toen kon je voor een hele dag je auto daar kwijt voor de somma van 1 gulden en 50 cent. Stel dat de prijs 10 jaar eerder één gulden bedroeg, dan had je toch een dikke 4000 auto’s nodig om in ieder geval de pacht er uit te halen. Maar goed, dat was dan de pacht alléén. Dan moesten er ook nog de kosten af van materiaal, afschrijving en de vergoeding voor de parkeerwachter(s). En dan moest ome Piet ook nog winst zien te maken voor zijn eigen.

Het zal allemaal wel succesvol zijn geweest: bij mijn weten waren die parkeerterreinen vrijwel altijd zijn deel.

piet2