rozen2.jpg

De kaart is er één van het eindpunt van de tram in Noordwijk aan Zee. Verrasend is wat er op de achterkant geschreven staat: geen adressering en geen afzender, geen groeten of wat dan ook. Simpelweg een recept voor geneeskrachtige thee:

Bij Jacob Hooi halen Kloveniersburgwal 15 cent rozenmarijnbladeren, 10 cent roomsche kamillen. Opschenken met kokend water ongeveer ½ liter en laten trekken tot dat er hoogstens  2 kopjes overblijven.

Verdere tekst en uitleg bij deze receptuur:

  • Jacob Hooy (je schrijft de naam met een y-grec) is een winkel die nog steeds in Amsterdam bestaat en nog steeds aan de Kloveniersburgwal.
  • Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk. Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust
  • ‘Roomse Kamille’ heeft ook geneeskrachtige effecten: zowel de bladeren als de bloemen van roomse kamille zijn eetbaar. Ze smaken ietwat bitter. Roomse kamille heeft bloemen die doen denken aan de margriet. Je kunt de bloemetjes drogen en er rustgevende thee van zetten. Ook is het geschikt voor het maken van kompressen en stoombaden.