gggggggggggg

Ik heb wel eens lopen beweren dat de Villa Cato ooit ‘Gouda Helena’ geheten moet hebben, maar daar ben ik achteraf niet meer zo zeker van. Het echte pension ‘Gouda Helena’ bevond zich boven een rijtje winkels op de hoek van de tegenwoordige Grent en het Calis- of Palaceplein.  En met de naam ‘Gouda Helena’ ben ik inmiddels ook weer iets verder gekomen ( met dank aan een post op facebookpagina van de Historische Vereniging Die Goude).

Het pension is genoemd naar de echtgenote van de (wat mij betreft) onvergetelijke Leendert de Rave, die op de begane grond een sigarenmagazijn dreef, ‘Veni, Vidi, Vici.’ Diens echtgenote heette voluit Gouda Christina Helena Berkemeijer en ze was in december 1913 met Leendert in het huwelijk getreden.

Gouda was een dochter van warme bakker Boudewijn Berkemeijer (op de site van Hans Montanus wordt de naam Berkemeier en Berkemeijer overigens een beetje door elkaar heen gebruikt, maar deze Berkemeijer was in ieder geval geen famielje van de gelijknamige schilder Ludolph Berkemeier). Deze Boudewijn had zijn nering aanvankelijk aan de Voorstraat, later in de Douzastraat.

Overigens had deze Boudewijn twéé dochters die Gouda Cristina Helena heetten, maar de eerstgeboren van deze twee was in 1887 al 44 dagen na haar geboorte gestorven.

Kortom: Leendert dreef op de benedenverdieping een tabakswinkel, terwijl zijn vrouw Gouda boven de winkel een pension runde. Bijna onder haar eigen naam of die van haar zusje: want van de volledige namen Gouda Christina Helena was ‘Christina’ onnodig gesneuveld, want die naam had er daar aan de rand boven het balkon best nog bij gekund.