rave4

We hebben het allemaal wel eens eerder laten zien, maar toch. Het beeld van een mooi sigarenmagazijn in het Noordwijk aan Zee van vóór de oorlog beklijft. Leendert de Rave was de uitbater van deze tabakszaak, die door het leven ging onder de even ambitieuze als onverklaarbare kreet ‘Veni, Vidi, Vici’ (ik kwam, zag en overwon). Ik verbeeld me dat Thomas Mann hier nog wel eens een sigaartje heeft gekocht, wie weet.

Leendert had ook aardige sigarenzakjes laten ontwerpen. Ik herinner me wel dat men soms maar een paar sigaren kocht, minder dan dat er in een doosje gingen. In dat geval kreeg je je tabakstokken mee in een mooi, in Art Nouveau vormgegeven zakje. Het exemplaar (hier helemaal onderaan) wordt bewaard in het Pijpmuseum in Amsterdam. Ik had zelf graag zo’n exemplaar gehad, ingelijst en nooit meer weggedaan.

Blijkens een opschrift op het zakje was Leendert gespecialiseerd in ‘Cadena Sigaren’, maar hij ging niet zo ver dattie daartoe ook onderstaand reclamebord aan zijn gevel geschroefd had. Dat had volgens mij alleen maar klanten afgeschrikt.

cadena.jpg

De winkel van Leendert bevond zich op de hoek van De Grent (toen nog ‘Oude Zeeweg’) en de Hoofdstraat. Je zou ook mogen zeggen: aan het Calisplein, c.q. aan het Palaceplein. Maar Leendert maakte het mooier dan het was: hij adresseerde zichzelf aan de ‘Noordboulevard 2’.

rave1