eeeedoesa

Het boekje behelst de poezie van de Romeinse dichter Gaius Lucilius (180-103 voor Christus). Het is een versie die geannoteerd is door niemand minder dan ‘onze’ Janus Dousa  (1545-1604), oftewel Jantje van der Does, Heer van Noordwijk en Kattendijke. Van der Does had naast dat ‘Heer’ nog een aantal andere, zij het totaal verschillende hoedanigheden: hij was bevelhebber tijdens het Beleg van Leiden, humanist, dichter, filoloog en bibliothecaris van de Universiteit Leiden. Zijn bijnaam was ‘Vader’, maar aan wie of wat hij die bijnaam ontleende is onduidelijk.

Het voorliggende boekje werd uitgegeven door Plantijn in Leiden in 1597. Het was een eerste druk, een bijzonder exemplaar dus. Desondanks draaide men er zijn hand niet voor om om een paar hedendaagse stempels op het boek te zetten: van het Jan Six Instituut en verderop ook nog van de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam. Hoe dit boekje dan uit zulk een bezit terecht komt op een verkoopsite (catawiki.com) is even curieus als verdacht, wat mij betreft, want waarom zou een universiteitsbibliotheek zo’n boekje op de markt gooien?