berg1.jpg

Het was – naar deze reclame trots meedeelt – de eerste vleeschhouwerij met “electrisch bedrijf” en dat mocht wel modern heten voor een slager die al vanaf 1832 actief was. Het paard voor de wagen kon hier nog onbevreesd poseren voor de foto, want het was een spekslagerij waarvoor hij stond. Jaren later – in mijn tijd – zat hier Van den Akker en dat was een heuse paardenslager. Toen poseerden paarden hier niet meer: ze werden – machinaal – tot paardenrookvlees versneden.

De slagerij werd ten tijde van de foto gerund door Cornelis Thomas van den Berg (1867-1950), die in de Noordwijkse volksmond gewoon ‘Knelis’ van den Berg heette.  Hij deed dat mét zijn zonen. Waarschijnlijk staan ze met zijn allen hier in beeld. En zijn het Vrouw en Dochter van den Berg die op de paardenbrik zitting hebben genomen.

Langs het pleintje voor de katholieke kerk stonden nog bomen. Die moeten terug!

Overigens wordt deze reclamekaart op marktplaats aangeboden voor een minimaal bedrag van 75 euro. Vijf-en-zeventig-euro! Naast spekslagers zijn er ook spekkopers. Maar in dit geval: no chance!