ton3

Kortgeleden schreef ik bij de adreskant van deze kaart het volgende:

Een prachtig poststuk dat op 4 april 1905 ging vanuit Teng Yueh (ook wel ‘Tengchong), een Chinese stad in de uiterst zuidwestelijk gelegen provincie Yunnan. Ik weet niet goed wie de kaart stuurde, maar het moet iemand zijn geweest die in ieder geval de Deense taal hanteerde. Want de adressering luidt ‘Blomsterloghuset Huis ter Duin’ (zeg maar: ‘bloembollenbedrijf Huis ter Duin’) en Wilhelm Tappenbeck wordt hier als ‘indehaver’ versleten, zeg maar; ‘eigenaar.’ En dat zijn allemaal Deense woorden.

De postzegels zijn die van de Chinese Imperial Post en dat was een bedrijf dat zich pas in de laatste jaren van het Chinese keizerrijk manifesteerde (het keizerrijk viel in 1911 en werd toen een republiek). Briefkaart en postzegels werden in Londen gedrukt. De postzegels werden voor het eerst in 1898 uitgegeven.

De kaart kwam eerst op 13 mei 1905 in Noordwijk aan. Het stempel ‘A.1’ impliceerde dat het met de eerste bestelling bezorgd werd (vandaar de ‘A’) door postbesteller nr. 1. Maar vermoedelijk was er in die tijd maar één postbesteller in Noordwijk.

Nu hebben we ook de geschreven kant te pakken en die biedt meer soelaas:

De kaart was afkomstig van een Noorse mevrouw van de British Foreign Bible Society Northfield in Yunnanfu, de hoofdstad van de provincie Yunnan in Zuid-West China, tegen de grens met Birma aan. Volgens aanwijzingen op de kaart zouden zendingen die kant op moeten lopen via Frans Indochina (de havenstad Tonkin / Laokai), want dat was de meest directe weg met zeepost (en waarschijnlijk ook de meest betrouwbare). Over de hele postgeschiedenis rond Yunnan bestaat overigens een aardig overzicht.

Het ging allemaal om het volgende:

Sir, we would very much like to try some of the flowers you recommend in a Norwegian paper. We do not want to go to any great expense till we see how they will do out here. We should like the little collection of 160 pieces both for the room and the garden. You say it contains Hyacinthes, Tulipaner, Narcisser, Crocu’s, Scillas, Sneklokker, etc. For Norway you state the price will be Kr.5,85. Likely it will be about the same price for us here. We are Norwegians. Our address is above. Sincerely. Mrs. E. …….

Daar ga je dan. Je zet een advertentie in een Noorse krant en je krijgt een opdracht uit China. Niet bekend is of de Tappenbecks nog een setje van 160 bollen en knollen hebben opgestuurd, laat staan of ze ooit zijn aangekomen. Bijzonder is het allemaal wel, zo’n Noordwijks exportbedrijfje dat tot in China leverde. Tappenbeck adverteerde in Noorse kranten met dit soort van teksten. Deze tekst werd dus ook in China gelezen.

ton22