china1

Een prachtig poststuk dat in april 1905 ging vanuit Teng Yueh (ook wel ‘Tengchong), een Chinese stad in de uiterst zuidwestelijk gelegen provincie Yunnan. Ik weet niet goed wie de kaart stuurde, maar het moet iemand zijn geweest die in ieder geval de Deense taal hanteerde. Want de adressering luidt ‘Blomsterloghuset Huis ter Duin’ (zeg maar: ‘bloembollenbedrijf Huis ter Duin’)  en Wilhelm Tappenbeck wordt hier als ‘indehaver’ versleten, zeg maar; ‘eigenaar.’ En dat zijn allemaal Deense woorden.

De postzegels zijn die van de Chinese Imperial Post en dat was een bedrijf dat zich pas in de laatste jaren van het Chinese keizerrijk manifesteerde (het keizerrijk viel in 1911 en werd toen een republiek). Briefkaart en postzegels werden in Londen gedrukt. De postzegels werden voor het eerst in 1898 uitgegeven.

De kaart kwam eerst op 13 mei 1905 in Noordwijk aan. Het stempel ‘A.1’ impliceerde dat het met de eerste bestelling bezorgd werd (vandaar de ‘A’) door postbesteller nr. 1. Maar vermoedelijk was er in die tijd maar één postbesteller in Noordwijk.