Eerder schreef ik over een werk van Ludolph Berkemeijer met de afbeelding van een poortje (zie boven). In dat eerdere blog liet ik Berkemeijer overigens abusievelijk een jaar langer leven, want in het eggie stierf hij in 1930. Ik vroeg me af of dat poortje nog te detecteren was en ik krijg nu van Jaques de juiste aanwijzingen met beeldmateriaal (waarvoor veel dank). Het poortje bevond zich aan de toenmalige Jan Kroonsweg (nu Jan Kroonsplein) naast een pand voorbij het huidige Museum Noordwijk.

po2

Berkemeijer aquarelleerde het poortje nog een keer, nu in zijn directe omgeving:

po3

En de onvermijdelijke Max Liebermann had het poortje ook ontdekt:

mus1NOTA BENE: waar door deze hele bloggenreeks heen (ook hierboven weer) geschreven wordt ‘Ludolf’ of ‘Berkemeijer’, ware te allen tijde te lezen “Ludolph Berkemeier” (dus in het ene geval mét ‘ph’ en in het andere geval zónder ‘j’).