remaqrque2

Erich Maria Remarque(1898 – 1970) was een van de bekendste en meest gelezen auteurs van Duitse literatuur in de twintigste eeuw. Zijn bekendste boek “Im Westen Nichts Neues” werd even befaamd als – in Nazi-Duitsland, Oostenrijk en Italië – verbonden. Nadat hij zijn Duitse nationaliteit tijdens het nazi-regime in 1938 verloor, verkreeg hij in 1947 die van de Verenigde Staten.

Im Westen Nichts Neues gaat over de verschrikkingen van de oorlog, niet eens specifiek over de rol van Duitsers, of Engelsen of Fransen of wie dan ook. Hij had de verschrikkingen zelf ervaren tijdens zijn dienstperiode in de Eerste Wereldoorlog.

Hoe dan ook: in 1931 was hij al een beroemdheid. Hij verbleef regelmatig in Noordwijk (Nederland en in het bijzonder Noordwijk waren hem zeer aangenaam). Daar ook werd hij geïnterviewd door Het Vaderland van 14 juli 1931. Uit diezelfde periode en dezelfde plaats signeerde hij (op 11 juli) een exemplaar van “Im Westen Nichts Neues.” Dat exemplaar was van ene Johan de Meijer en ik denk dat dat de interviewer was, maar ik kan dat voor het moment even niet nazoeken.

NOTA BENE een paar dagen voor het interview had Remarque, met zijn Lancia op weg naar Noordwijk, op de hoek Rijnsburgerweg/Kagerstraat in Leiden een lantaarnpaal aan gortepap gereden. Hij had ter plekke de schade voldaan (120 gulden), waarvan de gemeente Leiden een nieuwe lantaarnpaal liet plaatsen. De Telegraaf – altijd al en nog steeds bekend vanwege de wat simpele humor die men er hanteert – meldde dat er in ieder geval in Leiden toch ‘etwas Neues’ gekomen was. 😦