Nog niet zo lang geleden dook ik op internet bovenstaande foto’s op van een bijzondere auto, gefotografeerd op de Noordboulevard in Noordwijk. Ik knoopte aan de foto’s de quizvraag vast wat voor auto dit nu precies was en tot mijn verrassing wisten verschillende lezers niet alleen het merk auto te benoemen, maar ook een stuk geschiedenis dat de auto aankleefde. Een hele bijzondere geschiedenis. Met name Zeebad en Herman van Oldeneel wisten met haarfijne precisie een stukje geschiedenis te onthullen.

Wat Van Oldeneel betreft is dat niet zo vreemd, want hij is al enige tijd op zoek naar allerlei wetenswaardigheden over deze bijzondere auto en niet in de laatste plaats naar een antwoord op de vraag of de auto überhaupt nog bestaat, en zo ja, waar of dat die dan is. De auto is een Mercedes-Benz 500K uit 1935 maar met een speciale carrosserie, die naar alle waarschijnlijkheid onder regie van Hermann Ahrens gebouwd werd in de Mercedesfabriek in Sindelfingen (D). Herman van Oldeneel heeft de geschiedenis zelf beschreven (en is nog steeds op zoek):

De foto die ik eerder te pakken had – zo weet ik nu – werd genomen op 21 juni 1947 bij gelegenheid van een KNAC-concours, dat nog wel veel meer moois aan automobielen liet zien. Er was ook een incident tijdens het concours tussen een oudere heer en twee dames:

Dat bericht is een beetje bijvangst. Terug naar de auto: die maakte dus talloze omzwervingen, reed door Turkije, Palestina en Noord-Afrika en ging met zijn rechtmatige eigenaar mee naar Nederlands-Indië. Of die daarvandaan terug kwam weten we niet. Waar die überhaupt gebleven is is dus ook nog steeds een raadsel. Of die er überhaupt nog is….?

Nog enkele plaatjes van deze allermooiste auto die ooit in Noordwijk heeft rondgereden:

Er bestaat zelfs een miniatuurversie van: