De verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad van het ‘Nieuwe Noordwijk’ hebben een tranentrekkend opkomstpercentage laten zien (54). En ook hebben Noordwijkerhouters een groter gewicht in de schaal gelegd dan de Noordwijkers.

Maar wie gedacht had, dat na deze verkiezingen de Socialistische Heilstaat kon worden uitgeroepen zal teleurgesteld zijn. De grote winst lag bij lokale partijen (PUUR, LSN en NZLokaal) en bij de gevestigde orde van VVD en CDA. Beide soortgenoten zijn doorgaans zo conservatief als de Pieten, vooral die lokalen, want die wilden die hele fusie niet.

Van alle beschikbare zetels (27) haalt ‘links’ er slechts 4 (als je D66 ook nog tot het linkse rijtje mag rekenen). Als je het omzet in aantallen stemmen, houd je het helemaal niet meer droog: 3010 stemmen voor links op een totaal uitgebracht aantal stemmen van 18.700.

Nog erger: 3010 stemmen voor links op het totaal aantal beschikbare stemmen van 34.723.

Nog nog erger erger: van die 3010 stemmen voor links waren er maar 697 voor de PVDA. In het Nieuwe Noordwijk is maar 2% van alle – in principe – beschikbare stemmen weggelegd voor het ware socialisme, of nou vooruit: voor de ware sociaal-democratie, of nou vooruit: voor sociale woningbouw.

Om een stukkie mee te neuriën met het strijdlied “De Internationale”: in het Nieuwe Noordwijk zijn oude vormen en gedachten nog niet gestorven.

 In het Oude Noordwijk was er nog hoop. Eén van de Grootste Noordwijkers Aller Tijden, Henriëtte Roland Holst dichtte meer dan 100 jaar geleden al:

 Maar onderwijl werd in beneden-lagen
ver van ’t mistroostig ras dat heerste op aard
met smart ontvangen, en in pijn gebaard
de nieuwe kracht, die ons omhoog zal dragen.

 Er is nog steeds hoop.