alida

De nieuwe gemeentelijke monumentenlijst –schitterend initiatief – bevat niet alleen een inventarisatie van monumenten, maar ook uitgebreide beschrijvingen van elk der monumenten apart. Schitterende documentatie, een rijkdom van verhalen. Maar ook: vatbaar voor muggezifterij, zoals deze muggezift:

Het pand Lijnbaanweg 19 (Monumentnummer: GM 21) behelst de Villa Alida. In de documentatie wordt gesteld dat deze villa werd gebouwd in opdracht van Jacob de Groot – Mulder en is vernoemd naar zijn vrouw, Alida Mulder. Tja. Grappig is dat hier mijn oud-oom Jaap wordt bedoeld, maar die heette gewoon ‘De Groot’. Zijn vrouw, mijn oud-tante Nel (en dus niet ‘Alida’) heette Mulder en kwam uit de Beemsterklei. Deze familie De Groot werd wel altijd in één adem ‘De Groot-Mulder’ genoemd, waarschijnlijk om haar te onderscheiden van zoveel andere families De Groot in Noordwijk.

Nu die ‘Alida’: ik heb er ooit een beredeneerde ‘guess’ op losgelaten en kwam tot de conclusie

  1. dat de villa niet is gebouwd in opdracht van oud-oom Jaap, maar in opdracht van diens vader. En
  2. dat die Alida de jongste spruit was van die vader (en dus een zus van oud-oom Jaap). Alida trouwde later ene Jac. Krol met wie ze een schoenenwinkel dreef in Leiden. Zie voor dat verhaal een eerder blog.

So far. Ik denk dus dat de tekst in de monumentenlijst enige aanpassing verdient. Laat onverlet dat het pand terecht op de lijst staat (al is het maar, omdat het ook om een monumentale familie gaat, vooral die Mulderskant 🙂  ).