alisa2

De Villa Alida aan de Lijnbaanweg, daterend van 1911, werd in mijn tijd altijd in zijn geheel bewoond door de familie De Groot-Mulder, mijn oud-oom Jaap en oud-tante Nel. Die villa én de Villa Marie, een stukje verder domineerden de Lijnbaanweg met hun majestueuze uitstraling. Typische villa’s voor rijke bollenboeren.

Waar de naam ‘Alida’ vandaan kwam? Dat is gissen, maar beredeneerd gissen. Ome Jaap kwam uit een nest van 14 kinderen, waarvan de twee jongsten vrijwel bij de geboorte stierven. Daarmee werd Alida (geboren in 1899)  de jongste van het hele stel en de ouders van ome Jaap, die de villa lieten bouwen, vernoemden het huis waarschijnlijk naar deze jongste spruit.

alida4444

Alida zelf trouwde met ene Jac.Krol met wie ze in 1925 een schoenenwinkel dreef in de  Kempenaerstraat in Oegstgeest. In  1930 waren ze met de winkel al op de Breestraat in Leiden terechtgekomen (op de hoek met ’t Gangetje) en ze zouden later nog verder opschuiven in de Breestraat richting centrum. Het ging goed blijkbaar, maar niet voor lang. Eind Jaren dertig kwam hun zoontje Jaques om het leven bij een ongeluk en in maart 1941 stierf Jac.Krol himself.

De naam van Alida duikt dan pas weer op uit de mij ter beschikking staande archieven in 1969 als ze samen met mijn ome Jaap en tante Nel een rouwadvertentie in de krant zet voor hun beider zusje Maria. Het oorspronkelijke gezin van 14 kids is daarmee dan al teruggebracht tot alleen Jaap en Alida. Alida zelf is op dat moment nog woonachtig in Valkenswaard, vlakbij Eindhoven. Ze overlijdt zelf een jaar later, op 25 april 1970 nooit meer hertrouwd, en wordt begraven in Geldrop bij Eindhoven.

alida5

Die prachtige villa die naar haar vernoemd was, staat er dan nog steeds, gesplitst en een deel in de verkoop, maar toch. Het rechter gedeelte is in de aanbieding op funda voor een slordige 6.5 ton. En het zal Alida deugd hebben gedaan: het pand is in aanmerking gekomen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Terecht.

alida