liebje1

Het gaat richting de overtreffende trap van Liebmann via Liebermann naar Liebstermann. Max Liebermann heeft een ongelooflijke hoeveelheid ‘Noordwijkse’ schilderijen op zijn naam staan, hij moet in ieder geval in die tak van sport een absolute ‘Rekordmeister’ zijn.  Nu kom ik deze weer tegen. Ook niet eerder gezien. Onuitputtelijke bron.

Het schilderij werd een tijdje geleden al te koop aangeboden. Interessant is dat bij schilderijen in deze categorie vaak de bezits- en tentoonstellingsgeschiedenis wordt vermeld. In dit geval werd het schilderij eerder tentoongesteld

  • In Bremen, Kunsthalle, Leihausstellung aus Bremischem Privatbesitz, 1909,
  • In Basel, Kunsthalle, Ausstellung Deutscher Malerei des 19. Jahrhunderts, 1917,
  • in Stockholm, Liljevalchs Konsthall, Nyare Tysk Konst, 1922, no. 134
  • en wederom in Bremen, Graphisches Kabinet, Max Liebermann Kollektivausstellung, 1927,

Verder is bekend dat het schilderij in 1952 verkocht werd via Veilinghuis Leo Spik in Berlijn.

liebbbbb.jpg

NOTA BENE Er is blijkbaar ook nog een overtreffenderderder trap dan de trappen die wel al hadden. Een soortement van ‘Allerliebstermann’. Want Ron komt met dit schilderij van Max aandragen. Bijna gelijk, maar toch anders. En het alleranderste is dat dit exemplaar lijnksonder gesigneerd staat met ‘Scheveningen.’  Niks ‘Strand von Noordwijk.’