pan2.jpg

“Huisjes in de Duinen” is de titel van dit schilderij van Jan Hillebrand Wijsmuller. Geschilderd in 1870 (feitelijk echter in 1898, met dank aan Jaques). Het werk is opgenomen in de collectie van het Amsterdams Stedelijk Museum. Een Noordwijker zou met de titel “Huisjes in de Duinen” geen genoegen nemen en vaststellen dat dit beeld zo Noordwijks als de pieten is.

Alleen: van waar geschilderd? Vanuit de tuin van de Villa Nova? Met op de voorgrond het eerst recentelijk verdwenen huis van de ‘Blikken Dominee” aan de Nieuwe Zeeweg?

Ik durf het niet hardop te schrijven. Graag uw advies.

Eenzelfde soortement van schilderij van zijn hand hebben we al eerder voorbij zien komen.

pan1

In reactie komt Ron met bovenstaande foto aandragen, die de blik meer naar links verlegd, dan ik gedacht had. Hij komt dan uit op De Grent en dat lijkt me alleszins plausibel. Veel meer dan dat ene huis aan De Grent zou er dan niet gestaan hebben. Wijsmuller zou dan ergens op het duin naast Huis ter Duin gezeten moeten hebben, schat ik in. Ron denkt aan de Tappenbeckweg.

Ron heb nog een betere in huis nu kom ik ook in de buurt van de Tappenbeckweg

10CEB6DC-6BDC-4CEC-8AD8-BCAEAEBFD4E2