geboortehuis

In de prachtige biografie die Elsbeth Etty schreef over Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk (“Liefde is heel het leven niet”) kom ik het interessante gegeven tegen dat het geboortehuis van de kleine Jet niet aan het Lindenplein stond – zoals men vaak in Noordwijk aanneemt – maar aan de Voorstraat nummer 32. De plek is later omgenummerd naar nummer 39. Henriëtte werd geboren in 1869 en na de verhuizing van de Van der Schalken naar het Lindenplein in 1872 werd het pand verkocht aan de Gemeente Noordwijk die er het eerste postkantoor in vestigde. In 1879 kwam er een manufacturenwinkel in en in 1927 werd het pand gesloopt en vervangen door een modernistischer ding (waarvan ik nog weet dat er ooit het Ziekenfonds voor Noordwijk en Omstreken in zat). Van die dingen dus.

Ik heb helaas geen foto bij de hand van dat toenmalige geboortehuis, als er al een foto van is. Zo ja: ik houd me aanbevolen!