liebermann11

Uit de ‘Gesamtwerke’ van Max Liebermann valt een bijna onuitputtelijke serie Noordwijkse etsen, aquarellen en olieverven te distilleren. Zijn ‘Landschaft bei Noordwijk’ is hier wel eens eerder voorbij gekomen. Nu vind ik ook een ets van zijn hand met vrijwel hetzelfde beeld. De ets was er eerder dan het schilderij of andersom. Doet er niet toe. Zijn hele Noordwijkse serie is niet alleen onuitputtelijk, maar ook schitterend mooi.

Leo Klein von Diepold maakte een schilderij vanaf dezelfde plek (de Koepelweg met zicht op Noordwijk Binnen), zoals we eerder zagen.

NOTA BENE Vindplaats en beschrijving van de ets: Wikimedia.org. Size of this preview: 728 × 599 pixels. Other resolutions: 292 × 240 pixels | 583 × 480 pixels | 729 × 600 pixels | 940 × 774 pixels. Description: Nordwijk binnen, Radierung mit Kaltnadel auf Van Gelder Zonen-Bütten. 19,8 x 24,7 cm (Plattenrand), 1907. Source http://www.bassenge.com/