meeuwenoord1

Ik heb wel eens eerder geschreven over ene Jaap Meeuwenoord, die aan de Duindamseslag zou zijn geboren, maar al vroeg naar Indië toog. Daar exploiteerde hij met zijn compagnon, ene Rous, een motorfietsenwinkel op Weltevreden en in Bandoeng (dealer voor heel Java voor Harley Davidson). Hij was ook (sport)vlieger, maar dat laatste ging hem niet zo goed af, getuige het ongeluk dat hij veroorzaakte, de dag voor Kerstmis 1924. Dat ongeluk is hierboven in geuren en kleuren beschreven. Opmerkelijk is dat Jaap helemaal geen vliegbrevet had (hij gaf wel vliegles, maar niet aan zichzelf!) en dat hem ook anderszins niks te verwijten viel, want hij werd in september 1925 van alle schuld vrijgesproken. Navrant genoeg.

Niet iedereen in Indië was het met die vrijspraak eens. Een krant in Soerabaja schreef naar aanleiding van die vrijspraak: “Ga tot de meeuwen, o Meeuwenoord, en leer daar vliegen. Op onze vliegvelden is voor u geen plaats!”