tas1

Clarendon House is een schitterend koloniaal landgoed op Tasmanië/Australië.  Het valt tegenwoordig onder de Australische National Trust, maar het was ooit een woonhuis en later een school. Die school werd gerund door ene dominee Boyes en met hem komen we bij de aanleiding van dit blog.

Boyes ontving in 1923 een pakketje dat afkomstig was van het andere end van de wereld. Uit Europa, meer in het bijzonder uit Nederland, meer in het bijzonder uit Noordwijk, en nog meer in het bijzonder van het erf van de firma De Graaff Bros Ltd. aan de Schiestraat.

geheimnrat

Het pakket ging langs de douane in Roosendaal, wat er op zou kunnen duiden dat het vanuit Antwerpen met de boot naar Australië werd overgebracht. De stempels zijn te klein en vaag om goed te kunnen lezen, dus hoe lang het stuk er uiteindelijk over deed, weten we niet. Als het een pakketje bloembollen was – zeer wel mogelijk als het bij De Graaff Bros Ltd. vandaan kwam – waren die bloemen bij het ontschepen in Tasmanië  al vrijwel uitgebloeid.

Het zal wel om een mooie catalogus gegaan zijn, vermoed ik.