malssen

Dirk Nicolaas van Malssen was aan het begin van de vorige eeuw in verschillende functies werkzaam als postbeambte in Noordwijk. Maar hij was daarnaast ook postzegelhandelaar. In hoeverre de ene functie de andere overlapte is niet duidelijk. In hoeverre beide functies simpelweg door elkaar heen liepen ook niet. Mais soit. Het gaat over een brief van hem aan ene Albert Klickow. De brief ging – in 1915, middenin de Eerste Wereldoorlog – naar deze Klickow in Berlijn en met hem hebben we iemand te pakken. Want Klickow bestierde aan de Kaiserallee 157 in Berlijn een grootse philateliehandel. ‘Groots’, getuige tenminste het vele reclamemateriaal dat hij ter beschikking had en het pand waarin hij gevestigd was (op stand in Wilmersdorf).

kl9

In datzelfde pand aan de Kaiser Allee zat later een heuse Konditorei ”Desca-Reichel”, waar je ongetwijfeld de heerlijkste Kaffee mit Kuchen tot je kon nemen.

kli8888

Klickow was op enig moment blijkbaar failliet gegaan of verhuisd of gestorven. Waarna de Konditorei zich van het pand meester maakte (of was het andersom?). De Konditorei is in ieder geval ook verdwenen. Maar het pand zelf staat er nog steeds, dat weer wel.

kl87878787