ybeltje

De VVD heeft – in ieder geval op landelijk niveau – alle moeite om de vele vormen van imago-schade onder het kleed te vegen. Iemand die juist van alles onder het kleed vandaan haalde is Ybeltje Berckmoes, voormalig Kamerlid voor …. de VVD. Haar boek is al weer een tijdje geleden verschenen, maar ik moet het toch eens gaan lezen. Ze werd door de Volkskrant ooit betiteld als het meest onopvallende  Kamerlid. Ondanks dat wist ze zich toch een zwijgverbod van haar fractievoorzitter, Halbe Zijlstra, op de hals te halen. Dat is knap.

Ze was tot de verkiezingen van vorig jaar lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, maar eenmaal weer ‘buiten’ ging ze helemaal los. Allerhande verhalen uit de boezem van de Kamerfractie gooide ze ‘unverfroren’ op straat. In een boek met de prachtige titel: ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’. Die tekst komt letterlijk uit een interne notitie van de VVD. Een toevoeging aan die tekst is nog mooier: ‘Maar we springen niet.’ Een korte schets (uit de Wikipedia);

Van april 2006 tot november 2011 (met een onderbreking in 2010) was ze lid van de gemeenteraad van Den Helder. In 2012 stond ze bij de Tweede Kamerverkiezingen op plek 36 van de VVD-kandidatenlijst en behaalde 1.196 voorkeurstemmen. Begin 2015 werd Berckmoes door dagblad de Volkskrant aangeduid als “het onopvallendste Tweede Kamerlid.” Twee jaar later haalde ze de publiciteit door eerst in een commissievergadering van de Tweede Kamer en na afloop in een interview op BNR Nieuwsradio te pleiten voor het sluiten van de grenzen voor jonge mannen uit het Midden-Oosten en Afrika. Volgens haar was West-Europa namelijk verworden tot een soort van Eurabia, iets dat een halt toegeroepen moest worden. Haar uitlatingen werden scherp veroordeeld door VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: “De wijze waarop zij dit zegt, verklaart waarom ze niet op de kandidatenlijst staat.” In het Algemeen Dagblad noemde Berckmoes dit vervolgens “sneu natrappen”. Bovendien stelde ze dat zij zichzelf zou hebben teruggetrokken voor de kandidatenlijst. In september 2016 was Berckmoes één van zeven VVD-Kamerleden die voor de initiatiefwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra omtrent registratie voor orgaandonatie stemden. Dit voorstel werd met 75 stemmen voor en 74 tegen door de Tweede Kamer aangenomen. Op 28 april 2017 bedankte zij voor haar VVD-lidmaatschap. Als reden gaf ze dat de partij volgens haar te halfslachtig was omgegaan met een integriteitskwestie rondom VVD-voorzitter Henry Keizer. Op 26 september 2017 bracht ze een boek uit over haar wederwaardigheden als Tweede Kamerlid voor de VVD, onder de titel: ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’. Mijn ontluisterende jaren in de VVD-fractie.

En waarom dit alles in BLOGnoordwijk? Niet per se omdat ze op de omslag van het boek staat afgebeeld op het strand van Noordwijk (ik weet niet zeker of het Noordwijk is). Wel omdat ze uit Noordwijk kómt. Ybeltje heet van haar meisjesnaam ‘Duindam.’ Kan bijna niet missen. Haar jeugd in Noordwijk schijnt in het boek ook kort  aan de orde te komen. Ben benieuwd. Spannend boek. Great Character!