pex

In de Nederlandse Draf- en Rensport neemt de Derby der Nederlandse volbloeds een speciale plek in. Vrijwel iedere stal en iedere jockey (en ieder Nederlands paard) stellen alles in het werk om deze prestigieuze prijs in de wacht te slepen. De Derby wordt al sinds 1897 verreden op Duindigt. De Derby is voorbehouden aan driejarige hengsten en merries. De afstand bedraagt 2400 meter, terwijl de merries een gewicht moeten meedragen van 56 kilo en de hengsten van 58 kilo in de vorm van de jockey met zadel.

De Derby kende in het verleden vermaarde winnaars. Eén van de meest  vermaarde was Jan Pex die de Derby won in 1947 op Ramana van Stal Onnesheerd. Daarna kwam Pex te rijden voor Stal (F.J.) Frowein. Op drie verschillende paarden van Frowein (achtereenvolgens Robespierre, Chiberta en Pistache) won hij ook de Derby’s van 1950, 1952 en 1953. Er waren er maar weinig die hem dat hebben nagedaan volgens mij. Alleen Henk van der Kraats evenaarde hem, eveneens met 4 overwinningen.

Jan Pex en F.J. Frowein kwamen beiden uit Noordwijk. Pex woonde volgens mij indertijd aan de IJmuiderstraat, Frowein had zijn stal aan de Oude Zeeweg (ook volgens mij).

Henk van der Kraats won zijn eerste Derby overigens één jaar na Jan Pex. Op een peerd met de weinig verheffende naam ‘Sansvaleur’. In weerwil van die naam zou deze hengst/ruin het meest onderschatte paard van de vaderlandse draf- en renbanen worden. Het mooie is: Sansvaleur was ook een Noordwijker, gefokt door de Noordwijkse volbloedfokker, ene heer Wassenaar (die ik verders niet ken en over wie ik ook geen gegevens kan vinden).

Frowein ging nog een tijdje door met zijn stal en won later nog Derby’s met de Belgische jockey Frans van Deuren. Jan Pex werd trainer op Duindigt.