moddergat

Foto van de reddingsbootschuur in Moddergat, een plaatsje hoog in Friesland nabij het Lauwersmeer. Geen oord dat normaliter in BLOGnoordwijk een plaats behoort te krijgen, maar toch. Er is een link.

Het boothuis werd in 1878 gebouwd en in 1942 weer afgedankt, toen het reddingsstation Moddergat werd opgeheven. Begin Jaren Tachtig kwam een kopie van dit boothuis terecht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. En omdat er natuurlijk wel een reddingsboot in moest, parkeerde men er ………. de oude strandreddingsboot van Noordwijk.

moddergat2

Een boot uit Noordwijk behoort eigenlijk niet in Enkhuizen te staan en al helemaal niet in een armoeiig schuurtje uit Moddergat. De oude strandreddingsboot van Noordwijk behoort in Noordwijk te liggen. Bij voorbeeld in een kopie van de oude redschuur uit de Schoolstraat, waar die zich altijd het beste heeft thuis gevoeld: een mooi gemetseld gebouw met een trotse gevelsteen en een fier wapperende vlag. Zoals toen: 

moddergat3