ronde33

Mooi verhaal in het Noordwijks Nieuwsblad over de 89-jarige ex-Noordwijker Henk Hermans. Hermans zal a.s. zaterdag het startschot lossen voor de Ronde van Noordwijk en dat mag hij doen als oud-winnaar van die Ronde. In het artikel is sprake van de Ronde van Noordwijk van 1948, maar hier moeten Henk en de dienstdoende redacteur van het NN een beetje in de war zijn geweest. Hermans won namelijk de Ronde van 1950, getuige onderstaand verslag in de Leidsche Courant, en niet die van 1948 (als die al ooit gehouden is).

In het interview in NN betoont Hermans zich nog steeds een tikkie chagrijnig over het verloop van de wedstrijd en de prijzen die hij eigenlijk had moeten winnen. Hij had van meet af aan op kop gelegen en was ieder rondje als eerste doorgekomen, het laatste rondje incluis. Hermans zelf won daarmee een fiets, ‘waarop niet te rijden viel.’ Erger nog was dat alle door hem gewonnen premies naar nummer twéé gingen, waarom is niet duidelijk. Zijn naaste belager moet volgens Hermans ‘met een kruiwagen vol kruidenierswaren naar huis zijn gegaan.’ Wie die naaste belager was, weet hij niet meer.

Wij weten dat inmiddels wel: ene W. Verloop werd tweede en de nummers 3 t/m 11 kwamen ook in de krant. Die elfde plaats was voor ene H. Turk, die blijkbaar de ‘prestatieprijs’ won, maar voor welke prestatie dat dan was, is ook al niet duidelijk. De grootste prestatie was natuurlijk die van winnaar Henk Hermans, maar ook die prijs ging dus aan zijn neus voorbij.

Het is nog oppassen straks met Hermans. Met dat startpistool. Als hij zijn teleurstelling over de gang van zaken in 1950 niet snel meester wordt.

ronde1

NOTA BENE Ik lees in bovenstaande lijstje overigens dat wijlen mijn lieve Tante Suze een alleszins eervolle 4e plaats behaalde met het ‘ringsteken met motorfietsen’ samen met haar toenmalige overbuurman Nic. Zoet. Later heeft ze geen ‘ring’ meer  ‘gestoken’ niet met Zoet en met niemand niet: ze is altijd vrijgezel gebleven.