rave2

Het Sigaren- en Sigarettenmagazijn van Leendert de Rave (geboren in Brielle in 1890) was gevestigd op de hoek van De Grent en het Palaceplein, vroeger de hoek van de Oude Zeeweg en het Calisplein. Een schitterende locatie natuurlijk, maar toch. De nering van Leendert ging in 1925 om onduidelijke redenen zo failliet als de pieten.

Ik kan over Leendert verder niet zo heel veel terugvinden, helaas. Hij was getrouwd met ene Berkemeier (geen relatie met de schilder Ludolph Berkeneier, maar dochter van de Noordwijkse warme bakker Boudewijn Berkemeijer (met een ‘j’ erbij)) en ze kregen in 1916 een zoon, Johannes, Boudewijn, Leendert. En in 1923 is er sprake van weer een geboorte van weer een zoon: Johannes, Leendert, gek genoeg dus nagenoeg  dezelfde voornamen.

Bij Hans Montanus staat Leendert de Rave te boek als notarisklerk en pensionhouder. Geen spoor van een tabakswinkel daar. Waren er meerdere Leenderts de Rave? Of is Leendert na zijn faillissement op een notariskantoor terechtgekomen en kamers gaan verhuren?