dwars

Ik moet de foto zelf ook hebben gehad, maar die is door de jaren heen verloren gegaan, verdwenen in het zwarte gat van verhuizingen en herinneringen. Nu komt hij zo maar weer aanwaaien, met veel dank aan Leo en Peter. Klas 2a van Juffrouw Schreiber. Roomsch-Katholieke Jongensschool Sint Jeroen Noordwijk-Binnen, schooljaargang 1959/1960.

Frau Schreiber was een Duitse van geboorte. Hoe ze in Noordwijk was aangespoeld weet ik niet. Ik herinner me alleen nog haar snerpende stem met een vet Duits accent, ‘Rundfunk’ avant la lettre. En ik herinner me haar naarstige pogingen ons zangles te geven, waarbij ze ons begeleidde op een oud harmonium, terwijl met veel Duitse driftigheid de pedalen teisterde. Ze werd geacht om  43 (!) jongens tegelijk te onderwijzen.

Die jongens waren echte babyboomers, bouwjaren 1951 en 1952. Ik had ze niet allemaal meer herkend, maar ik krijg alle namen bijgeleverd. Vier van deze voormalige klasgenoten zijn helaas overleden, ook dat leer ik nu. Ter wille van de herkenbaarheid druk ik de foto zo groot mogelijk – dus dwars – af. Dit zijn de namen:

Bovenste rij van links naar rechts: Albert Kortekaas, Jan de Ridder, Fons Verhaegen, Paul Hermans †, Loek van der Zalm, Peter van Kampen, Ton van der Hulst, Martien de Ridder, Frans Geerlings.

Daaronder van links naar rechts: Kees Alkemade, Klaas van Tulder, Peter Mulder, Joop van Bohemen, Peter van Eeden, Peter van den Berg, Bert Doove, Kees Zuidhoek, Jaques Kapel, Thom Steenvoorden, Jean-Paul Giliams †, Antoon Klein Gunnewiek, Niek Duindam, Kees de Ridder, Willem Putman.

Zittend 2e rij van links naar rechts: Jan Vink, Jozef Beugelsdijk, Jos van den Berg, Leo Salman, Ben van Abswoude, Wim Augustinus †, Hans van den Linden, René Warmenhoven, Aad van den Berg, Geek van der Zalm, Gerard Caspers †.

Voorste rij van links naar rechts: Wil de Mooij, Jan Wijnands, Wil Wijnands, Kees Alders, Frans Heere, John Hoogeveen, Wim Steenvoorden, Henny van ’t Hof.

Drie-en-veertig jongens in één klas en op één foto. Er was er maar ééntje die niet in de lens keek.