hhhh

Er is ooit een boek verschenen onder de titel “Nooit Gebouwd Nederland”. Van de hand van Cees de Jong, Frank den Oudsten en Willem Schilder met tekst van Cees Nooteboom. Een schitterend boek met daarin opgenomen allerhande tot de verbeelding sprekende architectuurontwerpen die nooit zijn uitgevoerd. Zo’n boek zal ongetwijfeld ook te maken zijn onder de titel “Nooit Gebouwd Noordwijk” en ik weet wel een paar projecten die in dat boek een plaats zouden verdienen (de ontwerpen voor een Kurhaus bijvoorbeeld van H.J. Jesse en van H.P. Berlage of het ontwerp voor en nieuw raadhuis op de flanken van het duin aan de Prins Hendrikweg van de hand van het architectenbureau Van den Broek en Bakema.

Er is ook een boek onder de titel “Ooit Gesloopt Nederland” van de hand van Jord den Hollander. Vast en zeker een tranentrekkende serie foto’s van schitterende gebouwen die er niet meer zijn (met de oude Bijenkorf in Rotterdam op de voorplaat). Van zo’n boek zou in ieder geval zeker een ‘Noordwijkse’ versie te maken zijn met voorbeelden zoals daar zijn: de hotels Hollander, Rembrandt en Palace, de Waterstaatskerk, het Lido Theater, verschillende villa’s in de Zuid, het oude Sint Jeroensgesticht en – op de voorplaat – de Villa Nova van Albert Verwey.

“Ooit Gesloopt Noordwijk”: het zou een boek en/of tentoonstelling waard zijn.

 

NOTA BENE: de beide genoemde boeken ‘Nooit Gebouwd Nederland’ en ‘Ooit Gesloopt Nederland’ zijn overigens nog steeds voor aimabele prijzen te koop via https://www.boekwinkeltjes.nl/